infolinia

Jak zostać cukiernikiem? Zarobki, wyzwania i perspektywy w zawodzie pełnym słodkości

Gdy przyglądasz się smakowitym wypiekom, masz ochotę zgłębić tajniki sztuki tworzenia pysznych deserów i ciast? A może już co nieco potrafisz i  marzysz o zdobyciu zaawansowanych umiejętności w dziedzinie cukiernictwa? Sprawdź, czego uczą się przyszli cukiernicy i jakie są codzienne zawodowe wyzwania czeladników. Dowiedz się też, ile zarabia się na praktykach zawodowych oraz na jaką wypłatę może liczyć dyplomowany cukiernik.

Kluczowe wnioski z tekstu:

  • Osoba z tytułem cukiernika może mieć ciekawą, pełną różnych wyzwań pracę i stabilne zarobki .
  • Cukiernik ma dość szerokie możliwości zatrudnienia i potencjał rozwoju zawodowego.
  • Najbardziej cenione umiejętności i cechy cukiernika to: sprawność manualna, zmysł estetyczny, wielozadaniowość, pasja do tworzenia różnych wypieków i deserów oraz zamiłowanie do porządku.
  • Wynagrodzenie cukiernika zależy głównie od jego umiejętności, doświadczenia i miejsca pracy.

Czego musisz się nauczyć, aby osiągnąć sukces jako cukiernik?

Aby zdobyć sukces w zawodzie cukiernik należy przede wszystkim mieć gruntowną wiedzę na temat technik i technologii pieczenia. Bardzo ważna jest także kreatywność, podzielność uwagi i zdolność wykonywania kilku zadań naraz. Cukiernik powinien też być sprawny manualnie i fizycznie i bez problemu obsługiwać różne maszyny i urządzenia. Istotna jest ponadto umiejętność zarządzania czasem i cierpliwość. Znajdź dobrą szkołę branżową i zostań świetnym cukiernikiem – oferta CosinusYoung to coś dla Ciebie!

Ile zarabia cukiernik w Polsce i od czego zależy jego wynagrodzenie?

Chcesz wiedzieć, ile zarabia cukiernik? Miesięczne wynagrodzenie całkowite na stanowisku cukiernika wynosi średnio ponad 5000 złotych brutto. Co drugi cukiernik otrzymuje jednak wyższą pensję, mieszczącą się w przedziale 4 320-6 000 złotych brutto. Ile zarabiają najlepiej opłacani cukiernicy w Polsce? Na najwyższe zarobki (powyżej 6 000 PLN brutto) może liczyć grupa 25% cukierników. Wynagrodzenie cukiernika w dużej mierze zależy od jego poziomu umiejętności i miejsca zatrudnienia (prestiżu firmy). 

Ile zarabia cukiernik na praktykach? Wysokość wynagrodzenia pracownika młodocianego w kolejnych latach nauki to nie mniej niż 8%, 9% i 10% przeciętnego wynagrodzenia w poprzednim kwartale.

W okresie od 1.09.24-30.11.24 wynagrodzenie młodocianych odbywających naukę zawodu w klasie I szkoły branżowej I stopnia wynosiło 643,07 złotych. Kwota w klasie II była większa i wynosiła 723,4 zł, natomiast w trzecim roku nauki wynagrodzenie wzrastało do 803,84 zł. Wynagrodzenie pracownika młodocianego w kolejnych latach nauki ma wynosić nie mniej niż 8%, 9% i 10% przeciętnego wynagrodzenia w poprzednim kwartale.

Mieszkasz w województwie śląskim i interesuje Cię szkoła cukiernicza? Oferta CosinusYoung w Bytomiu może okazać się tym, czego szukasz!

Świeże drożdżówki i aromatyczne ciasteczka – z jakimi wyzwaniami musi radzić sobie cukiernik w codziennej pracy?

Myślisz, że zawód cukiernika w szkole branżowej to ciekawa perspektywa na przyszłość? Warto przyjrzeć się bliżej różnym codziennym wyzwaniom w codziennej pracy cukierników. Praca w zawodzie cukiernik na co dzień wiąże się z różnymi zadaniami, w których realizacji ważna jest sprawność manualna i fizyczna. Cukiernik musi też umieć ocenić jakość wyprodukowanych ciast, ciasteczek i innych wyrobów, posługując się czuciem smakowym i dotykowym oraz węchem. Mile widziane są także zdolności artystyczne, które przydają się podczas dekorowania ciast, tortów i deserów. Cukiernik często pracuje też pod presją czasu, niekiedy także w nocy.

Co robi cukiernik? Cukiernik zajmuje się przygotowywaniem rozmaitych słodkości – ciast, ciasteczek drożdżówek, tortów, wyrobów czekoladowych oraz lodów. Cukiernik na co dzień w praktyce wykorzystuje swoją wiedzę i umiejętności z zakresu różnych technik wypieku, ozdabiania i dekorowania. Do jego obowiązków należy tworzenie rozmaitych kremów, formowanie fantazyjnych figur z masy cukrowej i komponowanie efektownych dekoracji.

Czym jeszcze zajmuje się cukiernik? Zadaniem cukiernika jest także dbanie o miejsce pracy, jakość składników i produktu końcowego. Cukiernik nadzoruje również pracę urządzeń i narzędzi, które są wykorzystywane w procesie tworzenia.

Szkoła cukiernicza: gdzie zdobyć wykształcenie – szkoła branżowa vs. technikum

Aby zostać cukiernikiem, trzeba skończyć szkołę branżową I stopnia przyuczającą do zawodu, taką jak np. Szkoła branżowa CosinusYoung lub technikum gastronomiczne. Osoba, która ukończyła szkołę branżową I stopnia i ma tytuł cukiernika, może kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia i zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych. 

Wahasz się między szkołą branżową i technikum? Weź pod uwagę to, że na uzyskanie tytułu zawodowego uczniowie szkoły branżowej czekają trzy lata, natomiast uczniowie technikum – 5 lat. Ważne jest także to, że po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyskuje wykształcenie średnie branżowe i dyplom technika (może też zdawać egzamin maturalny).

Mieszkasz w Trójmieście i chcesz zostać cukiernikiem? Oferta edukacyjna CosinusYoung w Gdyni to propozycja w sam raz dla Ciebie! A może szukasz szkoły ponadpodstawowej w południowo-wschodniej części Polski? Oferta edukacyjna CosinusYoung w Tarnowie to opcja, która może Cię szczególnie zainteresować!

Co się składa na egzamin zawodowy cukiernika i jakie umiejętności sprawdza?

Sam egzamin zawodowy w zawodzie cukiernik ma dwa etapy: praktyczny i teoretyczny. Etap teoretyczny składa się z części pisemnej i ustnej. W części pisemnej sprawdzana jest wiedza z takich tematów jak np. dokumentacja działalności gospodarczej, rysunek zawodowy, zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej, podstawowa problematyka prawa gospodarczego i zarządzania. Część ustna egzaminu obejmuje wiedzę z zakresu technologii, maszynoznawstwa i materiałoznawstwa.

Osoba zdająca egzamin w zawodzie cukiernik powinna umieć m.in.:

  • dobierać i przygotowywać surowce, półprodukty oraz dodatki do produkcji wyrobów cukierniczych,
  • rozróżniać grupy produktów cukierniczych,
  • przeprowadzać procesy technologiczne w zgodzie z normami, zachowaniem jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
  • przygotowywać półprodukty, wyroby cukiernicze i właściwie oceniać ich jakość,
  • estetycznie dekorować wyroby ciastkarskie i cukiernicze,
  • poprawnie korzystać z maszyn i urządzeń znajdujących zastosowanie w produkcji cukierniczej,
  • czyścić, myć oraz dezynfekować urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy,
  • prawidłowo przechowywać surowce, półprodukty oraz wyroby cukiernicze,
  • prowadzić dokumentację produkcyjną oraz rozliczać technologiczne zużycia surowców i półfabrykatów do produkcji.

Praca w cukierniach, hotelach i restauracjach – co może robić cukiernik po szkole?

Mając tytuł cukiernika, możesz pracować na własny rachunek – otworzenie działalności gospodarczej jest opcją godną rozważenia. Praca w cukierni to ścieżka, którą wybiera sporo cukierników, jednak niektórzy stawiają na pracę w restauracji lub hotelu. 

Cukiernik to idealna praca dla osoby, która lubi jeść i przyrządzać słodkości. To także doskonałe zajęcie dla osób uwielbiających sprawiać przyjemność innym oraz mających zdolności manualne i artystyczne zacięcie. Warto zostać cukiernikiem, jeśli chce się połączyć pasję z pracą!