Zawód technika żywienia i usług gastronomicznych: zarobki, kwalifikacje, możliwości - jak rozpocząć karierę w dynamicznie rozwijającej się branży?
Technik żywienia i usług gastronomicznych to przyszłościowy zawód. Po ukończeniu tego kierunku w technikum otwierają się zupełnie nowe możliwości na rynku pracy. Choć to wymagające zajęcie, to jednak daje praktycznie nieograniczone możliwości znalezienia pracy w branży gastronomicznej. Chcesz dowiedzieć się, ile zarabia technik żywienia i usług gastronomicznych? A może chcesz poznać możliwości pracy w gastronomii po technikum na tym kierunku? Przejrzyj poniższy poradnik, a dowiesz się, dlaczego warto wybrać ten zawód.
Kluczowe wnioski z artykułu:
- Średnie zarobki po ukończeniu technikum żywienia i usług gastronomicznych to kwota 3275 złotych netto (na rękę).
- Podczas nauki na kierunku technika żywienia i usług gastronomicznych można zdobyć liczne certyfikaty za szkolenia np. w zakresie dietetyki i higieny pracy.
- Absolwenci technikum mogą podejmować pracę w restauracjach, hotelach, a także stołówkach szkolnych i szpitalnych.
- Technik żywienia i usług gastronomicznych może być odpowiedzialny za układanie diet, przygotowywanie potraw, a także kalkulowanie kosztów w gastronomii.
Technik żywienia i usług gastronomicznych – jakie predyspozycje powinien mieć kandydat na przyszłego specjalistę w branży?
Decydując się na technikum o profilu żywienia i usług gastronomicznych musisz wykazywać odpowiednie predyspozycje, aby maksymalnie wykorzystać potencjał edukacji w tym zawodzie. Niezbędne predyspozycje i cechy, jakie powinieneś mieć jako kandydat na przyszłego technika żywienia i usług gastronomicznych, to:
- umiejętność samodzielnej organizacji czasu pracy,
- dokładność i precyzja w działaniu,
- odporność na stres i presję czasu,
- kreatywność,
- rozwinięte umiejętności interpersonalne,
- zdolność do pracy zespołowej.
Przyda się także ogólna pasja i zainteresowanie kulinariami, dietetyką i branżą gastronomiczną. Jeśli wpisujesz się w powyższe predyspozycje, możesz zapisać się do technikum na kierunek technika żywienia i usług gastronomicznych.
Dobrym wyborem będzie oferta edukacyjna CosinusYoung, gdzie znajdziesz wiele dostępnych kierunków rozwoju, a w tym technika żywienia i usług gastronomicznych. Po zapisaniu się do bezpłatnego technikum będziesz przez 5 lat uczyć się zawodu w Gliwicach, Bytomiu, Katowicach albo w Krakowie.
Alternatywnym wyborem może być szkoła branżowa CosinusYoung, gdzie skorzystasz z możliwości 3-letniego rozwoju w zawodzie kucharza, kelnera czy nawet piekarza. Ciekawą opcją jest także zawód cukiernika w szkole branżowej, gdzie zdobędziesz niezbędną wiedzę i umiejętności do wykonywania tego zawodu.
Perspektywy zarobkowe w branży – ile zarabia technik żywienia i usług gastronomicznych?
.avif)
Technik żywienia i dietetyki po ukończeniu technikum może zarabiać nawet sporo powyżej 5 tys. złotych netto miesięcznie. W praktyce wysokość zarobków osób po ukończeniu tego kierunku jest uzależniona od tego, na jaką pracę zdecyduje się absolwent.
Kiedy zdecydujesz się na stanowisko związane z organizacją imprez rozrywkowych, możesz zarobić miesięcznie w okolicach 5 tys. złotych netto. Po zdobyciu pierwszego doświadczenia zawodowego i rozwinięciu umiejętności gastronomicznych możesz objąć posadę szefa kuchni. W tym przypadku zarobki sięgną nawet do okolicy 6,5 tys. złotych netto miesięcznie.
Dochody na takim poziomie wydają Ci się interesujące? W takim razie nie czekaj. Rekrutacja CosinusYoung do technikum na kierunku technika żywienia i usług gastronomicznych trwa. Zapisz się do i skorzystaj z bogatej oferty edukacyjnej, która poszerzy Twoje możliwości zawodowe.
Najważniejsze przedmioty w programie nauczania technika żywienia i usług gastronomicznych – czego się nauczysz, uczęszczając na zajęcia?
Na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych egzamin zawodowy praktyczny jest obowiązkowy do zdania, aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych. To oczywiście nie wszystko, gdyż w toku nauczania niezbędny będzie także egzamin teoretyczny.
Jeśli zdecydujesz się na technikum o takim profilu, będziesz w stanie odpowiednio przygotować się zarówno do egzaminów, jak i późniejszej pracy w branży. Przedmioty podstawowe, w których będziesz uczestniczyć to:
- biologia,
- język polski,
- fizyka,
- matematyka,
- i wiele innych…
Jeśli chcesz poznać cały program kształcenia, sprawdź zapisy online do CosinusYoung i przejrzyj szczegóły oferty edukacyjnej na danym kierunku. Oprócz podstawowych przedmiotów rozszerzysz swoją wiedzę i umiejętności na zajęciach z organizacji produkcji gastronomicznej, wyposażenia i zasad bezpieczeństwa w gastronomii, a także w zakresie technologii gastronomicznej i towaroznawstwa.
Zapisując się do technikum, możesz otrzymać bezpłatne podręczniki w CosinusYoung. Dzięki temu wyeliminujesz niektóre koszty związane z edukacją i zyskasz możliwość swobodnej nauki na materiałach dydaktycznych zgodnych z aktualną podstawą programową.
Co można robić po ukończeniu klasy o profilu żywienia i usług gastronomicznych? Możliwości rozwoju i pracy z pasją
Możliwości pracy w gastronomii po technikum żywienia i usług gastronomicznych są naprawdę ogromne. W praktyce przygotowanie do pracy w gastronomii po technikum pozwoli Ci pracować jako:
- szef kuchni lub kucharz w restauracjach, pensjonatach, stołówkach, a nawet w gospodarstwach agroturystycznych,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- doradca żywieniowy,
- organizator usług cateringowych,
- manager restauracji,
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
- pracownik bazy gastronomicznej np. na lotnisku.
Jeśli chodzi o kierunek technika żywienia i usług gastronomicznych kwalifikacje zdobyte w 5-letnim toku edukacji pozwolą Ci też na uruchomienie własnej działalności w branży gastronomicznej.
Jeśli pasjonujesz się gastronomią, możesz po ukończeniu technikum dalej rozwijać swoją wiedzę i umiejętności z zakresu dietetyki, technologii żywienia, a także towaroznawstwa. W praktyce ciężko wskazać jednoznacznie, co można robić po technikum żywienia i usług gastronomicznych. Możliwości jest mnóstwo, a ostateczny kierunek rozwoju zawodowego musisz dopasować do swoich potrzeb i preferencji.
Jakie certyfikaty i uprawnienia może zdobyć technik żywienia, aby zwiększyć swoje szanse na rynku pracy?
Możliwości pracy w gastronomii po technikum są o wiele większe, kiedy zdecydujesz się na uczestnictwo w dodatkowych zajęciach lub pozyskujesz nowe umiejętności potwierdzone certyfikatami. A zatem jakie certyfikaty może zdobyć technik żywienia? Podstawowe kwalifikacje do zdobycia to m.in.
- HGT.02 – przygotowywanie i wydawanie dań, czyli egzamin potwierdzający przygotowanie do pracy na stanowisku kucharza.
- HGT.12 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych, czyli egzamin, który potwierdza umiejętności umożliwiające planowanie i organizowanie żywienia w zakładach gastronomicznych.
Jako technik żywienia i usług gastronomicznych możesz też odbywać staże np. barmańskie, a także pozyskać certyfikaty za ukończone kursy: baristy, carvingu, dekoracji ciast i tortów czy nawet obsługi kelnerskiej.
Bibliografia:
 (1).avif)