Zawód piekarz nie oznacza wykonywania wciąż tych samych czynności, jak pieczenie chleba. Tak może było kiedyś, a i to tylko w mniejszych miejscowościach. Dziś piekarze pieką różnorodne chleby, bułki, rogale, chałki i inne wyroby, które trafiają na nasze stoły.
W roli piekarza dobrze sprawdzi się osoba, która… lubi rano wstawać. Najlepszy chleb to świeży chleb, a ciepłe bułeczki to prawdziwy rarytas. Piekarz jest zawodem, który nie jest zagrożony zniknięciem. Trudno sobie wyobrazić, żeby z naszego menu zniknęło pieczywo. To niewątpliwie zawód z przyszłością.
Praca piekarza polega na przygotowywaniu ciasta, formowaniu wypieków, obsłudze pieców i dbaniu o jakość produktów. Do obowiązków piekarza należy:
- ważenie i mieszanie składników,
- formowanie pieczywa,
- kontrolowanie temperatury i czasu wypieku,
- utrzymanie porządku w miejscu pracy.
W małych piekarniach piekarz może być także sprzedawcą.
Interesuje cię podobny kierunek, ale bardziej „słodki”? Sprawdź też profil cukiernik Bytom.