infolinia
Szkoła Branżowa

Zawód


Piekarz

Jeśli kuchnia jest miejscem, w którym odnajdujesz swój spokój, a branża gastronomiczna kusi cię swoimi możliwościami, to może czas poznać tajniki zawodu piekarza?

Przy naszej pomocy nie tylko odkryjesz, jak upiec idealny chleb, ale również zgłębisz tajemnice sztuki piekarskiej, gdzie każde wyrabianie ciasta staje się fascynującą podróżą. Dołącz do nas, by poznać zawód piekarza od kuchni i wprowadzić swoją pasję w świat smaków.

Poznaj lepiej ten kierunek
Miejsce zajęć31-476 Kraków
ul. Lublańska 38

KONTAKT

tel.: 504 753 942
e-mail: krakow@cosinusyoung.pl

Dowiedz się więcej

Zawód piekarz w szkole branżowej w Bytomiu

Zawód, który nie zniknie z rynku w najbliższych latach? Jest takich całkiem sporo, a jeden z nich to piekarz. Popyt na piekarzy nie zniknie – pieczywo jest podstawą codziennej diety. Jeśli lubisz pracować rękami, widzieć szybko efekty swojej pracy i robić coś, co wszyscy docenią – zapraszamy do CosinusYoung na kierunek piekarz. Nauczymy cię piec najlepszy chleb na świecie!

Jak zostać piekarzem? Bytom CosinusYoung – przewodnik dla uczniów (i rodziców) szukających konkretnego zawodu

Zawód piekarz nie oznacza wykonywania wciąż tych samych czynności, jak pieczenie chleba. Tak może było kiedyś, a i to tylko w mniejszych miejscowościach. Dziś piekarze pieką różnorodne chleby, bułki, rogale, chałki i inne wyroby, które trafiają na nasze stoły.

W roli piekarza dobrze sprawdzi się osoba, która… lubi rano wstawać. Najlepszy chleb to świeży chleb, a ciepłe bułeczki to prawdziwy rarytas. Piekarz jest zawodem, który nie jest zagrożony zniknięciem. Trudno sobie wyobrazić, żeby z naszego menu zniknęło pieczywo. To niewątpliwie zawód z przyszłością.

Praca piekarza polega na przygotowywaniu ciasta, formowaniu wypieków, obsłudze pieców i dbaniu o jakość produktów. Do obowiązków piekarza należy:

  • ważenie i mieszanie składników,
  • formowanie pieczywa,
  • kontrolowanie temperatury i czasu wypieku,
  • utrzymanie porządku w miejscu pracy.

W małych piekarniach piekarz może być także sprzedawcą.

Interesuje cię podobny kierunek, ale bardziej „słodki”? Sprawdź też profil cukiernik Bytom.

Praktyka, teoria, smaczne efekty: nauka zawodu piekarz w Bytomiu – czego nauczysz się w szkole branżowej

Nauka zawodu piekarz w Bytomiu w szkole CosinusYoung łączy wiedzę teoretyczną z praktycznymi umiejętnościami. Uczniowie uczą się, jak przygotować różne rodzaje ciast, jak korzystać z maszyn piekarniczych, a także jak planować produkcję i pracować zespołowo. W piekarni nigdy nie piecze się jednego chleba, to produkcja seryjna.

Uczniowie nie tylko zdobywają wiedzę, ale też przygotowują się do wejścia na rynek pracy na praktykach zawodowych w prawdziwych piekarniach.

Szkoła branżowa: zawód piekarz – Bytom. Czy to dobry wybór na przyszłość?

Szkoła branżowa zawód piekarz Bytom to świetna opcja dla osób, które chcą zdobyć zawód i szybko wejść na rynek pracy. Na wykwalifikowanych piekarzy czekają piekarnie, sklepy, cukiernie i sieci handlowe. Ten zawód niewątpliwie ma przed sobą świetlaną przyszłość.

Dlaczego warto zostać piekarzem?

  • szybkie podjęcie pracy, już po szkole branżowej,
  • możliwość pracy w kraju i za granicą – dobry chleb wszędzie jest w cenie,
  • stabilne zatrudnienie i konkretne zarobki,
  • szansa na własną działalność w przyszłości – piekarz może otworzyć własną piekarnię, w której będzie sprzedawał chleb pieczony według autorskich receptur.

Piekarz to jeden z tych zawodów, o którym mówi się, że nie zastąpi go sztuczna inteligencja. Zarobki w tym zawodzie są naprawdę zadowalające, ponieważ piekarz zarabia średnio 7000 zł brutto. Wyższe zarobki można otrzymać, jeżeli pracuje się w większej piekarni lub prowadzi własną działalność.

Nauka piekarstwa w CosinusYoung – ile trwa, co obejmuje i jakie daje możliwości?

Nauka piekarstwa Bytom w szkole CosinusYoung trwa 3 lata i kończy się egzaminem zawodowym. W programie nauczania są zarówno przedmioty ogólne (język polski, matematyka i język obcy), jak i zawodowe – z dużą liczbą godzin praktycznych.

Szkoła oferuje:

  • praktyki zawodowe u sprawdzonych pracodawców,
  • bezpłatne podręczniki CosinusYoung,
  • nowoczesne pracownie i zaplecze do nauki zawodu,
  • możliwość kontynuacji nauki w szkole policealnej lub technikum.

Uczniowie mogą zapisać się wygodnie przez zapisy online do CosinusYoung, a więcej informacji o ofercie znajdziesz tutaj: szkoła branżowa Bytom.

Zastanawiasz się, czy zawód piekarza w szkole branżowej w Bytomiu jest dla ciebie? Sprawdź listę miast CosinusYoung i znajdź swój kierunek. Pieczenie może być nie tylko pasją, ale też całkiem fajnym sposobem na życie.