infolinia
1920 X 700 Opraw Obszar Roboczy 1 Kopia 21 (4)

Rozwijaj swój kulinarno-artystyczny talent: gdy pasja do gotowania staje się rzeczywistością - jak zostać kucharzem?

21.08.2025

Redaktor

Przeczytasz w 10 minut

Rozwijaj swój kulinarno-artystyczny talent: gdy pasja do gotowania staje się rzeczywistością — jak zostać kucharzem?

Gotowanie i przygotowywanie różnych potraw i deserów to Twoja pasja? Lubisz, gdy inni chwalą specjały, którymi ich uraczyłeś lub uraczyłaś? Pomyśl o tym, by w przyszłości wykonywać zawód, który da Ci wiele satysfakcji! Sprawdź, na czym dokładnie polega praca kucharza i jakie są jego codzienne obowiązki. Dowiedz się także, jak zostać kucharzem i jakie są perspektywy zatrudnienia i awansu takiego specjalisty. Podpowiadamy również, jak wyglądają zarobki kucharza!

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Zapotrzebowanie na zawodowych kucharzy zawsze jest bardzo duże.
  • Kucharz może pracować w różnych miejscach, w tym także w prestiżowych restauracjach.
  • Kucharz ma spore szanse na awans na wyższe stanowiska, w tym na szefa kuchni.
  • Najlepsi kucharze mogą liczyć na bardzo dobre zarobki.

Kim jest kucharz? Poznaj codzienne obowiązki i wyzwania pracy w gastronomii

Kucharz to popularny zawód, na który zawsze jest popyt na rynku pracy. Osoba pracująca w tym zawodzie zajmuje się przygotowywaniem, na podstawie ustalonych norm i receptur kulinarnych, rozmaitych potraw, ciast, deserów i napojów z surowców i produktów spożywczych. Kucharz pracuje w kuchniach różnych obiektów, pomieszczeniach produkcyjnych zakładów gastronomicznych lub przedsiębiorstw zajmujących się wytwarzaniem wyrobów i półproduktów kulinarnych.

Kucharz może też zajmować się planowaniem jadłospisu i zamówieniami, opracowywać receptury i przygotowywać półprodukty do realizacji menu. W kuchni kucharz wykonuje także szereg czynności towarzyszących gotowaniu potraw. W zależności od miejsca pracy i umowy z pracodawcą, do jego obowiązków mogą należeć mycie, krojenie, mieszanie oraz czynności związane ze sprzątaniem. Te obowiązki mogą jednak zostać przydzielone osobie pracującej w charakterze pomocy kuchennej.

Jak zostać kucharzem? Ścieżki edukacji i kursy dla przyszłych mistrzów gotowania

Sprawdź, jak zostać kucharzem. Jeśli jesteś uczniem ósmej klasy szkoły podstawowej i chcesz być kucharzem, podejmij naukę w szkole branżowej I stopnia. Przykładem takiej szkoły jest Szkoła Branżowa CosinusYoung. Po jej ukończeniu i zdaniu egzaminu zawodowego uzyskasz dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i otrzymasz wykształcenie zasadnicze branżowe. Osoby dorosłe mogą zdobyć tytuł zawodowy kucharz dzięki specjalnym, płatnym kursom zawodowym.

Pamiętaj o tym, że absolwenci szkoły branżowej I stopnia mogą kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia (która przygotowuje także do matury) lub podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych przy jednoczesnej aktywności na rynku pracy. Jeśli zdecydujesz się zdawać maturę, mogą Cię zainteresować takie kierunki studiów jak: gastronomia i hotelarstwo, gastronomia i sztuka kulinarna, dietetyka czy gastronomia z dietetyką.

Weź pod uwagę, że szkoła branżowa kładzie szczególny nacisk na zajęcia praktyczne, a jej uczniowie nabywają umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców i zarabiają pieniądze! 

Zastanawiasz się, w jakich miastach można zdobyć tytuł zawodowy kucharz? Szkoła Branżowa CosinusYoung umożliwia naukę tego zawodu w wielu miastach – warto sprawdzić na przykład ofertę, którą przygotowała szkoła dla młodzieży CosinusYoung w Bytomiu.

Czy wynagrodzenie kucharza koreluje z jego miejscem pracy? Analiza wynagrodzeń na różnych stanowiskach i w różnych lokalizacjach

Na pewno chcesz wiedzieć, ile zarabia kucharz. Trzeba przyznać, że kucharz i zarobki to temat, który wzbudza wiele emocji wśród przyszłych kucharzy! Najlepsi kucharze mogą liczyć na bardzo satysfakcjonujące zarobki – należy jednak mieć świadomość tego, że dużo zależy od miejsca zatrudnienia i prestiżu restauracji czy hotelu, doświadczenia kucharza, a także miejscowości oraz sezonu.

Ile zarabia kucharz na godzinę? Pod koniec 2024 roku kucharz pracujący w Polsce przeciętnie zarabiał 31,35 zł na godzinę. A ile zarabia kucharz w restauracji? Zarobki kucharzy w restauracjach są różne: 4 000-5 500 zł miesięcznie w mniejszych miastach i 5500-8 000 zł w większych miastach. Chcesz też wiedzieć, ile zarabia pomoc kuchenna na godzinę? Osoby pracujące w tym zawodzie dostają średnio około 24,98 zł na godzinę.

Warto zaznaczyć, że najlepiej zarabiają szefowie kuchni zatrudnieni w prestiżowych miejscach. Ile zatem zarabia szef kuchni i czy jest to naprawdę dobrze płatna praca? Przeciętne wynagrodzenie na tym stanowisku to 6939 zł na miesiąc, ale możliwe są też zarobki na poziomie 8000-12000 zł, a nawet więcej (w restauracjach premium).

Już teraz pomyśl o swojej przyszłości, by za kilka lat znaleźć dobrą pracę – sprawdź, jakie możliwości daje Ci oferta edukacyjna CosinusYoung!

Jakie predyspozycje i cechy świadczą o tym, że powinieneś spróbować drogi zawodowego kucharza?

Oprócz tego, że kucharz musi naprawdę lubić gotować i przyrządzać rozmaite potrawy, powinien też wyróżniać się tym, że jest pomysłowy, dokładny i ma zmysł estetyczny. W pracy kucharza liczy się także łatwość nawiązywania kontaktów, komunikatywność oraz umiejętność pracy w zespole. Do wykonywania zawodu kucharza potrzebna jest też sprawność fizyczna i manualna oraz dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa i wrażliwość węchowa. Oczywiście bardzo ważne jest także czucie smakowe i rozróżnianie barw. W tym zawodzie istotna jest także higiena osobista.

Początek drogi w gastronomii: pomoc kuchenna – nieocenione wsparcie w każdej profesjonalnej kuchni

W średnich i większych lokalach gastronomicznych kucharz pracuje przy wsparciu pomocy kuchennej – zresztą także w małych punktach gastronomicznych przy dużym ruchu takie wsparcie jest bardzo potrzebne. Jaki zakres obowiązków ma osoba, która pracuje jako pomoc kuchenna? Większość czynności pomoc kuchenna wykonuje samodzielnie: mycie i obieranie warzyw, przygotowywanie mięsa, drobiu czy ryb do gotowania lub smażenia, a także wyrabianie niektórych typów ciasta. Osoba pracująca w tym zawodzie odcedza warzywa, makaron, ryż i kasze. Pomoc kuchenna może też obsmażać mięso, smażyć kotlety i naleśniki. Do obowiązków pomocy kuchennej należy również mycie naczyń, zamiatanie i zmywanie podłogi.

Szef kuchni w akcji – zakres obowiązków i wyzwania lidera kulinarnego zespołu

Zakres obowiązków kucharza i szefa kuchni jest inny – odmienne zadania mają związek z różnymi miejscami w hierarchii. Szef kuchni zarządza całym zespołem przygotowującym wszystkie potrawy – od dań głównych po desery. Taka osoba jest odpowiedzialna za planowanie działań, przydzielanie zadań i bieżące zarządzanie kuchnią, ponadto sprawuje kontrolę jakości. Szef kuchni reprezentuje restaurację. W większych restauracjach i dużych kuchniach szef kuchni ma zastępcę, który korzysta z pomocy kucharza zmianowego lub kucharza zespołu. Niżej w hierarchii znajdują się pozostali kucharze, mający spore szanse na awans na wyższe stanowiska.

Zawód kucharz na rynku pracy – jakie możliwości i perspektywy na Ciebie czekają?

Warto uściślić, na co może liczyć osoba, która zdobyła tytuł w zawodzie kucharza. Kucharz często wybiera pracę w: restauracji, kawiarni, barze szybkiej obsługi, restauracji hotelowej lub w ośrodku wypoczynkowym. Kucharze są też potrzebni w szkołach, przedszkolach, stołówkach pracowniczych i szpitalach. Osoba, która posiada tytuł zawodowy kucharz może też pracować w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. Możliwości jest mnóstwo! Trzeba podkreślić, że dzięki nabytemu doświadczeniu kucharz ma duże szanse awansować na szefa kuchni.

Pamiętaj o tym, że każdy uczeń powinien dbać o rozwój, poszerzając swoją wiedzę i umiejętności. Oprócz podstawowych, obowiązkowych zajęć, prowadzone są także zajęcia dodatkowe w CosinusYoung. Dzięki nim można zwiększyć swoje szanse na rynku pracy!

Jeśli zainteresowała Cię nauka zawodu kucharz, wejdź na stronę, gdzie możliwe są zapisy online do Szkoły dla Młodzieży CosinusYoung.